Blog

Het mooiste compliment dat je kunt krijgen

Aegon Diekstra

Focus op specialisme

‘’Maar waar zijn jullie nu echt goed in?’’. Het is een veel gestelde vraag of een bijna onbewuste gedachte van een potentiele sollicitant/ klant. Wat is nu de (rationele) reden om Hamilton Bright als werkgever aan te merken of om zaken met elkaar te doen? Dan moet je ergens het verschil kunnen maken. En het verschil kun je louter maken door iets heel goed te doen. Dat kan alleen als je er iedere dag focus op hebt.

In de eerste fase van Hamilton Bright hadden we regelmatig de neiging om buiten onze kwaliteiten te gaan denken. Want ja, als je dan toch met dat bedrijf spreekt en je proeft meer behoeftes…… Dan is de verleiding dus groot. Maar het afbreukrisico ook. Als je een 8 bent op het ene en hooguit een 7 scoort op het andere product is je gemiddelde wel lager. Dat moet je niet willen accepteren, ondanks die extra omzet op korte termijn.

Kwaliteit is geen toeval

Focus hebben op – in ons geval – een dienst en deze iedere dag beter willen maken. Dan heb je de meeste kans op een hogere kwaliteit. Kwaliteit is derhalve geen toeval en dat is de basis om kwalitatief door te groeien.

Dus niet te snel naar andere markten, niet je portfolio direct uitbreiden. Gewoon doen waar je goed in bent, daar geld verdienen en vervolgens er voor zorgen dat er iedere dag focus op blijft. Met een gezond resultaat van het ene product, kun je investeren in het volgende en heb je voldoende kracht om daar met de juiste mensen weer focus op te leggen.

Het klinkt heel simpel, maar in de praktijk is het zoveel lastiger. Ik heb – onder andere als jurylid van ondernemersverkiezingen - veel bedrijven van binnen mogen zien de laatste jaren. De belangrijkste rode draad van succesvolle bedrijven is dat zij focus hebben op een specialisme. En alles staat in dienst van dat specialisme.

Dat ontbeert veelal bij de zwakkere bedrijven. Daar hebben ondernemers zich veelal verloren in allerlei randzaken; teveel kansen zien en deze te snel willen benutten. Daarmee verlies je focus en gaat – zoals gememoreerd – je gemiddelde presteren naar beneden. En met alle (logische) gevolgen van dien.

Iedere dag beter willen worden in je specialisme, betekent dat je de grootste kans maakt dat potentiele klanten jou gaan bellen. Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen: je kunt dan je aandacht direct richten op je klant, want die weet waarom deze jou benaderd heeft.

Groet,

Egon Diekstra